‘Laatste goede daad die je kunt doen’
ARNHEM – Begeleid door fluitende vogels legt wethouder Bob Roelofs samen met zuster Julian, van Abdij Koningsoord, een houten schijf op de laatste rustplaats van Arnhemmers die leefden in de 13e eeuw. Deze resten zijn eerder opgegraven in de buurt van de Jansplaats in Arnhem, toen de stad na de Tweede Wereldoorlog in puin lag en weer werd opgebouwd. ,,De toenmalige Rijksdienst heeft ze opgegraven en meegenomen naar Amersfoort”, zegt Leo Smole, archeoloog van de gemeente Arnhem. ,,Toen zijn ze in Utrecht onderzocht en vervolgens opgeslagen in het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten in Nijmegen.”
Laatste rustplaats
Omdat de beenderen in slechte staat verkeerden en er weinig informatie over was, kreeg de gemeente Arnhem een telefoontje vanuit Nijmegen over wat ze ermee wilden. ,,Ze komen uit Arnhem, want dat stond op de kistjes”, weet Smole. Hij heeft daarop een e-mail gestuurd naar natuurbegraafplaats Koningsakker in Arnhem met de vraag of ze daar begraven mochten worden. ,,Iemand begeleiden naar zijn laatste rustplaats is de laatste goede daad die je voor diegene kunt doen.”
Wie deze Arnhemmers zijn, valt niet meer te achterhalen. ,,Wat zou deze mensen hebben beziggehouden?”, vraagt Roelofs, Arnhems wethouder voor erfgoed, zich af. Hij blijft even staan bij de plek waar de kistjes met beenderen deze donderdagmiddag zijn begraven. Het is een plek bij een poel, met uitzicht op de abdij.
Graf is gezegend
De zusters van de abdij hebben de permanente plek beschikbaar gesteld. Omdat Arnhem in de 13de eeuw katholiek was, moeten deze inwoners van de stad dat ook zijn geweest. Zij hebben er daarom voor gezorgd dat het graf is gezegend. Roelofs kijkt even voor zich uit over de natuurbegraafplaats waar de Arnhemmers na omzwervingen hun laatste rustplaats hebben gevonden. ,,Wat een mooie plek en wat een rust”, zegt de wethouder. ,,We hebben de eeuwige grafrust doorbroken door menselijk ingrijpen. Maar wij hebben die nu teruggegeven.”
Herbegraven
Meer weten over het herbegraven van uw dierbare op natuurbegraafplaats Koningsakker?
Neem contact op: info@koningsakker.nl of T. 026-303 6000.
Artikel verschenen in De Gelderlander, 27 januari 2022, Suzanne Huibers. Fotografie: Gerard Burgers.
Geplaatst in Abdij Koningsoord, Activiteiten, Alle berichten, Historie, Koningsakker