De natuurbegraafplaats

 

Het ontstaan van de natuurbegraafplaats

Een natuurbegraafplaats in verbondenheid met een klooster is een primeur voor Europa. Toch sluit het naadloos aan bij de spiritualiteit van de Cisterciënzers, waar de zusters Trappistinnen van Abdij Koningsoord deel van uitmaken. Een eeuwenoude kloosterorde die zich toelegt op stilte en gebed, arbeid en een sobere levensstijl in nauwe verbinding met de natuur.

Natuurbegraafplaats Koningsakker is mede bedoeld om de abdij financieel te ondersteunen.

Lees verder

 

Gastvrij

Trappisten kennen een lange traditie van gastvrijheid. Zonder onderscheid mag iedereen die van goede wil is enkele dagen mee leven in de stilte en het gebed van de gemeenschap.

Ook de natuurbegraafplaats staat open voor iedereen. Voor de een zal het duurzame karakter de doorslag geven, voor de ander de prachtige plek of juist de verbondenheid met de abdij.

Koningsakker wil elke overledene een welkom thuis bieden voor haar of zijn laatste rustplaats.

 

Foto

De schoonheid van de natuur raakt ons elke dag weer en daarom maken we regelmatig foto’s.

Op onze fotopagina staan diverse beelden over de natuurbegraafplaats en de natuur van dit gebied.

Bekijk onze fotopagina

 

Stilte

De natuurbegraafplaats en de abdij horen bij elkaar maar zijn zelfstandige en van elkaar gescheiden plekken. Voor de uitvaart kan geen gebruik worden gemaakt van de abdijkerk of andere delen van de abdij. De betrokkenheid van de zusters krijgt vooral op een geestelijke wijze gestalte.

In de schaduw van de abdij wordt de begraafplaats gedragen door het levensritme van stilte en gebed, het ‘handelsmerk’ van de Trappisten. Wel zullen sommige zusters helpen bij dagelijkse werkzaamheden.

Natuurlijk kunnen bezoekers van de begraafplaats ook deelnemen aan de dagelijkse gebedsvieringen in de abdijkerk of de abdijwinkel bezoeken.

 

Natuurbeheer

Met de ontwikkeling van Koningsakker geven de zusters land met een voormalige agrarische bestemming terug aan de natuur. 

Een glooiend landschap, ingedeeld in vier wijde velden met rijke historie en specifieke kenmerken – waar ieder seizoen zijn pracht kan tonen. Het gebied staat niet alleen open voor nabestaanden maar voor iedereen die op deze bijzondere plek van de natuur wil genieten of een wandeling wil maken.

Meer lezen over natuurbeheer

rondleidingNeem deel aan een rondleiding over de natuurbegraafplaats

Regelmatig organiseren wij rondleidingen over de natuurbegraafplaats. U bent ook van harte welkom voor een persoonlijke rondleiding.

Ontdek Koningsakker