Uitvaartkisten en kleding

Op Koningsakker streven we ernaar zo min mogelijk milieubelastende materialen en kleding mee te begraven. We verzoeken een ieder hier rekening mee te houden. De keuze in milieuvriendelijke kisten, urnen en kledij is groot.

Kist, mand, baar of urn

Voor welk omhulsel u ook kiest, het dient volledig van natuurlijk afbreekbaar materiaal gemaakt te zijn. Bijvoorbeeld een kist gemaakt uit ongelakt massief (binnenlands) hout, of een mand bestaande uit gevlochten wilgentenen. De verbindingen bestaan ook uit natuurlijk materiaal, er komt geen metaal aan te pas. Op een draagbaar kan een overledene begraven worden zonder kist, naast de baar gebruikt men dan een lijkwade. U kunt ook kiezen voor een omhulsel van bijvoorbeeld bamboe of karton. Na een crematie kunt u hier de urn begraven of de as uitstrooien in een urnengraf. Urnen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei natuurlijke materialen zoals: hout, zand, plantenextracten, maïszetmeel, gerecycled karton en zelfs bijenwas.

Kleding e.d.

De kleding en een eventuele lijkwade (wikkeldoek, omslagdoek) van de overledene dienen ook uit natuurlijk afbreekbare stoffen te bestaan. Bijvoorbeeld ongebleekt katoen, hennep, linnen of wol. Denk ook aan schoenen van milieuvriendelijk materiaal, of laat schoenen achterwege. Een bril, sieraden en pacemaker dienen voor de begrafenis verwijderd te worden.

Meer informatie

Een kist, wade, baar, urn en kleding zijn niet verkrijgbaar via Koningsakker. Een uitvaartverzorger kan u verder adviseren over de mogelijkheden en ook verschillende verkooppunten in kaart brengen. De uitvaartverzorger is ook degene die zorg draagt voor de laatste verzorging van de overledene. Bent u benieuwd naar de producten? Met een Uitvaartbeurs worden regelmatig manden, kisten, urnen of doeken getoond.


Foto: Gevlochten mand (l.) en draagbaar (r.) gemaakt door de Wilgenstudio.

Heeft u specifieke vragen?

We proberen op onze website zo duidelijk mogelijk te zijn. Natuurlijk kunt u vragen hebben die u liever persoonlijk stelt.

Neem dan contact met ons op.
We helpen u graag.