Kosten natuurbegraven in vergelijking met regulier begraven

Wat kost een natuurbegrafenis? En is natuurbegraven in Nederland goedkoper of duurder dan een gewone begrafenis? Het is een vraag die regelmatig gesteld wordt. Om hier een goed antwoord op te geven hebben we de kosten op een rijtje gezet.

De kosten van een traditionele begrafenis zijn opgebouwd uit grafrecht, onderhoudskosten, een grafmonument en begraafkosten. Bij een begrafenis op natuurbegraafplaats Koningsakker zijn de kosten opgebouwd uit grafrecht en begraafkosten. Een grafmonument is er niet en er zijn geen onderhoudskosten voor de nabestaanden.

Voorbeeld vergelijking grafkosten

In dit voorbeeld vergelijken we de tarieven van een natuurbegrafenis op Koningsakker met de kosten van een begrafenis op Moscowa in Arnhem en een begrafenis in Velp. We gaan uit van een eenpersoonsgraf met grafrechten van 30 jaar. Voor de kosten van een grafmonument is een gemiddelde van € 1.750,- gekozen.

Moscowa
Arnhem
Begraafplaats
Velp
Koningsakker
Arnhem
Grafrechten 30 jr. € 1.889 € 2.400 € 4.250 *
Onderhoud/Overig €    276 € 1.950
Grafmonument € 1.750 € 1.750
Begraafkosten € 1.162 € 1.050 € 550
€ 5.077 € 7.150 € 4.800

* Op Koningsakker is het grafrecht altijddurend, in plaats van 30 jaar. Bij een traditionele begraafplaats krijgen nabestaanden na een bepaalde tijd de vraag of zij de grafrechten willen verlengen. 

 

Grafrechten

Als u een graf koopt, dan wordt u geen eigenaar van de grond. U koopt het recht om daar te mogen begraven. Bij een reguliere begraafplaats is dit recht vrijwel altijd tijdelijk. Na een periode van 20 of 30 jaar loopt het grafrecht af. De nabestaanden kunnen ervoor kiezen om de rechten te verlengen, met bijbehorende kosten, of om het graf te laten ruimen.

Op Koningsakker wordt niet geruimd. Het grafrecht is blijvend. Hierdoor zijn er op termijn geen bijkomende kosten voor nabestaanden.

Onderhoudskosten

Bij een graf op een reguliere begraafplaats is er sprake van jaarlijkse onderhoudskosten. Vaak worden deze vooruit betaald voor dezelfde periode als de grafrechten. Als de grafrechten verlengd worden, zullen ook de onderhoudskosten betaald moeten worden.

Grafmonument

Het is gebruikelijk om een grafmonument te plaatsen op een begraafplaats. Bijvoorbeeld een grafsteen. De kosten hiervan zijn al gauw 1.750,-. In sommige gemeenten komen daar vergunningskosten bij. Op een natuurbegraafplaats zijn gewone grafmonumenten niet toegestaan. Op Koningsakker bieden we kosteloos een boomschijf met inscriptie aan, uit het bos van de zusters.

Begraafkosten

Onder begraafkosten vallen de kosten voor het openen en sluiten van het graf, het bijhouden van een grafregister en begeleiding van de begrafenis. De begraaftarieven kunnen per begraafplaats verschillen.

Overige kosten

Bij een uitvaart komen nog meer zaken kijken dan alleen het begraven. De aanschaf van een kist of lijkwade en het vervoer van de overledene bijvoorbeeld. Maar ook het versturen van rouwkaarten, het plaatsen van een advertentie en natuurlijk de ceremonie en condoleance. Het is verstandig om deze kosten goed op een rij te zetten en op basis daarvan te bepalen of u hier een uitvaartverzekering voor afsluit of zelf op voorhand hiervoor gaat sparen.

De kosten in uw gemeente

De kosten van een begrafenis zijn in elke gemeente verschillend en kunnen ook per begraafplaats afwijken. Bent u benieuwd wat de kosten van een begrafenis in uw gemeente zijn? Kijk dan op de grafkostenmeter van Monuta. Zij hebben dit voor bijna alle gemeenten in Nederland uitgezocht.

Alle tarieven op een rij

Bij Natuurbegraafplaats Koningsakker hanteren we duidelijke en eenmalige tarieven. U vindt het complete overzicht op onze tarievenpagina.