Rustplaats kiezen

Steeds vaker kiest men ervoor om een graf te reserveren op een moment dat er nog alle tijd is om na te denken over het gewenste verloop van een uitvaart. U kiest hier zelf uw laatste rustplek midden in de natuur. Voor nabestaanden in rouw, als het moment is gekomen, is het fijn om te weten wat de overledene graag zou willen bij zijn/haar afscheid, het geeft op dat moment veel rust als de plek al uitgezocht is.

Het komt ook voor dat er nog geen keuze voor een (natuur)begraafplaats is gemaakt door de overledene. Omdat men er liever niet over nadenkt, of omdat een overlijden plotseling kwam. In dit geval kunnen nabestaanden alsnog een laatste rustplek hier uitzoeken voor hun dierbare. Maak hiervoor een afspraak, we nemen graag alle tijd en informeren u over de mogelijkheden.

Wandeling

U kunt een wandeling maken door het gebied om een mooie plek te vinden. De natuurbegraafplaats is toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang. Waar bent u naar op zoek? Een jong bos, een oude bomenlaan, een heideveld, de nabijheid van het klooster? Het kan een bepaald gevoel zijn van de plek of herkenning in iets wat u hoort, ziet, ervaart: een plek die u raakt.

Of u gaat met één van onze medewerkers op pad voor een persoonlijke rondleiding. Tijdens deze wandeling hoort u van alles over het gebied, de geschiedenis, de natuur, natuurbegraven en het ontstaan van Koningsakker. We delen graag een aantal ervaringen. In sommige gevallen is het meteen duidelijk, dát is de plek. En soms denkt men er nog over na of wilt u een vriend of kind(eren) meenemen voor een wandeling.

De juiste plek inmeten

De natuur krijgt bij ons de ruimte, zo ook de graven. Een graf wordt niet geruimd, het grafrecht is voor altijd. U mag overal een plek reserveren, zolang deze nog vrij is. Een aantal locaties zijn uitgesloten vanwege ecologische of historische waarde. Zo zijn er op Koningsakker een aantal plaatsen van loopgraven en schuttersputten uit de Tweede Wereldoorlog te vinden. Bij het uitzoeken en vastleggen van een graf gaat er iemand van ons met u mee om een vrije plek te vinden. We nemen de tijd daarvoor en daarom doen we dat altijd op afspraak. Dan hebben we onze GPS apparatuur ter plekke om de gekozen plek in te meten. Een nabestaande kan het graf altijd terugvinden aan de hand van de coördinaten in ons register.

Tweepersoonsgraf, meerdere plekken bij elkaar of herbegraven

Wilt u bij uw partner worden begraven, dan kunt u een tweepersoonsgraf uitzoeken (dubbeldiep) of twee eenpersoonsgraven naast elkaar reserveren. Ook is het mogelijk meerdere plekken bij elkaar te reserveren, zolang de ruimte er is. We zoeken graag samen met u naar de beste oplossing hiervoor of voor andere combinaties. Een herbegrafenis van een naaste die elders is begraven, is ook mogelijk op Koningsakker.