Ontwikkelingen in de natuur

Eerste heide komt op

Deze zomer hebben we de eerste heideplantjes gezien op het herfstveld, in bloei. Goed om te zien dat het heideplagsel aanslaat. Een aantal vrijwilligers hebben samen met natuurbeheerder Niels een groot deel van de opslag van bomen weggehaald uit het veld, nu ze nog klein zijn gaat dat makkelijk. Want op het moment dat je een heideveld niet gaat onderhouden, ontstaat er vanzelf een bos.

Reuzenbovist

Eind september stond een prachtige reuzenbovist bij de ingang van de kapel op het zomerveld. Gedurende het hele jaar zijn er paddenstoelen, maar de beste periode om ze te zien is toch wel de herfst. (Wist u dat er meer dan 5.000 soorten in Nederland voorkomen?) We hebben al diverse soorten op de velden en in het omliggende bos gezien. Paddenstoelen zijn mooi en nuttig. Ze ruimen de boel op, helpen bij een gezonde bodem en sommige soorten leven innig samen met planten en bomen. Een aantal zorgen voor voedsel. Bijvoorbeeld aan slakken, kevers, muizen, konijnen en eekhoorns. Let wel op: wat dieren kunnen eten, kan de mens niet altijd verdragen. Er zijn genoeg giftige paddenstoelen. Houd het daarom bij kijken en genieten.

Herfstkleuren

De natuur geeft ons een schilderachtig landschap in het najaar. Eind oktober zijn deze foto’s gemaakt van de natuurbegraafplaats, de laatste foto is exact een maand later in november gemaakt. Volg Koningsakker op Facebook of Instagram, daar delen we regelmatig foto’s van het gebied. Klik op een foto voor de vergroting:

Struiken

Op de grens van de natuurbegraafplaats en het Papendal sportcentrum staat een omheining. Deze is met name bij het Lenteveld goed zichtbaar. In de komende periode gaan we meerdere struiken plaatsen in groepjes voor het hekwerk langs het pad, onder andere sleedoorn en kardinaalsmuts, zodat er in de loop der jaren een meer groene omheining ontstaat. Mooi voor het zicht én goed voor de vogels en insecten. We kijken uit naar de lente als de eerste frisgroene blaadjes verschijnen.

Reeën over de velden

Zoals u wellicht weet, zien we regelmatig reeën in dit gebied. Over de natuurbegraafplaats, of door de omliggende weilanden. Nu de schemering eerder valt laten ze zich weer zien. Zo nu en dan ontvangen we ook van bezoekers een mooie foto. Zoals deze beelden van afgelopen zomer, met dank aan M. Koops en A. Koudijs-Meijer. Klik op een foto voor de vergroting:

Foto: M. Koops (1 en 2), A. Koudijs-Meijer (3 en 4)
Geplaatst in Alle berichten, Koningsakker, Natuur