Natuur – Heide

Een heideveld aan het einde van de zomer. Prachtig paarse, roze en witte tinten vormen een kleurrijk landschap. Ook bij Koningsakker komt een heideveld (Herfst), deze is sinds afgelopen week aangevuld met heideplagsel. Wist u dat dit gebied voorheen bestond uit heide? In de koude fase van het Laat-Pleistoceen kwamen de dekzandlagen door middel van wind over ons land. Deze gebieden zijn vervolgens in het Vroeg-Holoceen direct door heide in beslag genomen, dankzij de stijgende temperaturen. De bloemen van de heide bevatten nectar waarmee insecten gelokt worden, na bestuiving en bevruchting ontstaan er veel kleine zaden die door de wind verspreid worden.

Tussenstadium

Heide kan door zijn wortels het zand vasthouden en voorkomt hiermee dat het gaat stuiven; de heide is voor de natuur een tussenstadium: dode plantenresten vormen een humuslaag en deze maakt de bodem rijker. Zodra de bodem vruchtbaarder is gaan er ook struiken en bomen groeien. Het eindstadium van een heideveld is bos. Onder andere door de ontginning en ontwatering in Nederland, gaat de kwaliteit en het aantal heidevelden achteruit.

Oorspronkelijke identiteit terug

De akker rondom Koningsoord is altijd arm geweest en gebleven. Er moest veel kunstmest aan te pas komen om er nog iets van te maken. Mais was een gewas dat deze grond kon hebben en daarnaast iets opleverde. Met de komst van de natuurbegraafplaats willen we de grond haar oorspronkelijke, natuurlijke identiteit teruggeven. We brengen de heide terug in het landschap door eerst vruchtbare grond te verwijderen, het verschralen van de grond. Vervolgens komen er 3 soorten heide in het herfst veld: dopheide, struikheide en kraaiheide. In zekere zin zou je kunnen zeggen dat we de geschiedenis van dit gebied restaureren en de tijdlijn terugbuigen.

BRON: http://www.geologievannederland.nl/fossielen/planten/heide Cyril Luman, Naturalis
Foto Thomas B. Pixabay

 

Geplaatst in Koningsakker, NatuurTagged , , ,