Gestreepte rups op het Sint-Jacobskruiskruid

Deze rups van de Sint-Jacobsvlinder wordt ook wel zebrarups genoemd vanwege de typische strepen op het lijf. Door de giftige bestanddelen uit het jacobskruiskruid is de rups oneetbaar, de opvallende strepen waarschuwen vogels daarvoor. Het gif dat de rups binnenkrijgt raakt hij niet meer kwijt, het wordt doorgegeven aan de vlinder die eveneens oneetbaar is. Leuk om te weten: deze plant vormt een bron van nectar en stuifmeel voor wel 150 insectensoorten, waaronder veel bijen, zweefvliegen én vlinders.

Welke vlinder is het?

Bij de Vlinderstichting krijgen ze regelmatig de vraag van mensen die de Sint-Jacobsvlinder (Tyria jacobaeae) gezien hebben, maar deze prachtige vlinder niet in boekjes kunnen vinden. Dat komt omdat men vaak zoekt in een dagvlinderboekje. Deze vlinder is overdag actief maar behoort tot de nachtvlinders. Het is zelfs één van de meest opvallende dagactieve nachtvlinders. Hij komt op zonnige dagen tevoorschijn om zich voort te planten. Waar het voorheen echt een duinvlinder was komt deze soort inmiddels overal in Nederland voor. Het jacobskruiskruid (wat momenteel volop in bloei staat op het winterveld hier op Koningsakker) is een waardplant van deze vlinder. Door gefaseerd maaien kan een vlinder zijn levenscyclus in een gebied voltooien; een waardplant voor de eitjes, de rups en vlinder. En waar de rups opvallend geel/zwart gestreept is, is hij als nachtvlinder anders opvallend: donkerbruin met rood.

Misschien kunnen we binnenkort een foto delen van de vlinder, hier op natuurbegraafplaats Koningsakker.

Bronvermelding: de Vlinderstichting. Foto: rups op winterveld, archief Koningsakker. Sint-Jacobsvlinder: Wikipedia rechtenvrije afbeelding.
Geplaatst in Alle berichten, Koningsakker, Natuur