Vlindervriendelijk maaien

In het najaar van 2019 is het bloemrijke gras op natuurbegraafplaats Koningsakker gemaaid. Wellicht is het u opgevallen dat op het lenteveld nog een gedeelte van de wilde peen en het gras is blijven staan. Dit doen we bewust, het heet ‘gefaseerd maaien’, een vlindervriendelijke manier van maaien.

Foto: Koninginnenpage gefotografeerd door ecoloog Erwin (l) en Cathy (r), hier op Koningsakker.

Levenscyclus van een vlinder

De eitjes van een vlinder worden meestal door het vrouwtje aan een waardplan ‘geplakt’, zoals de wilde peen in ons lenteveld. Door ze te verbinden aan een plant hebben de rupsen, die uit deze eitjes komen, direct eten. Is de rups uiteindelijk volgroeid dan zal ze verpoppen. Ze gaan hiervoor op zoek naar een geschikte plaats, vaak aan een blad of stengel van een plant. Uit de pop komt een vlinder tevoorschijn. En de vlinder zorgt weer voor nieuwe eitjes. Als een weiland compleet gemaaid wordt, kan deze cyclus niet plaatsvinden. Een volgende zomer zijn er weer vlinders, maar deze komen dan vanaf een andere plek. De hoeveelheid kan hierdoor slinken.

Gefaseerd maaien

Het maaien van een bloemrijk grasland is noodzakelijk, want zonder maaien groeit het terrein helemaal dicht en verdwijnen de bloemen. Als een stuk land minder vaak gemaaid wordt, kunnen planten gaan bloeien en ontstaat een kleurrijker terrein. Bij gefaseerd maaien blijft een deel van de vegetatie zelfs ongemaaid, dit deel wordt pas bij de volgende maaibeurt meegenomen. Door de planten hier te laten staan, bieden we vlinders een plek voor de levenscyclus. Bijkomende voordeel: de stengels van planten zijn een overwinteringsplaats voor insecten die op hun beurt weer het wintervoedsel zijn voor vogels. Dit jaar gaan we ook het zomerveld gefaseerd maaien, door de dichtheid van het gras en overblijfselen van rogge, hebben we dit veld eerst compleet moeten maaien.

Foto: gefaseerd maaien op het lenteveld. Links staan de planten nog, rechts is gemaaid.

Wat kunt u doen voor de vlinders?

Wanneer u de koninginnenpage, en eigenlijk alle vlinders, wilt helpen gebruik dan geen pesticiden. Maai het gras en de berm minder intensief, niet te vaak, en laat een strook of een aantal wilde hoekjes staan. Op deze manier is er altijd een plekje waar de vlinder eitjes kan leggen en verpoppen.

Foto: Het lenteveld in de zomer, volop wilde peen en veldbloemen.

 

Geplaatst in Alle berichten, Koningsakker, NatuurTagged , ,