Vogels op Koningsakker

Kuifmees – Parus cristatus – © Piet Munsterman
Geschreven door: Wim Bos. 11 juni 2021

Terwijl op een dinsdagmorgen de zusters in de abdij een psalm zingen over menselijke verlangens en de bescherming van vogels, hippen mussen buiten over het pad en verlaten jonge zwaluwen hun nest onder de pannen van de kapel. Het einde van de lente nadert en de zangvogels laten nog uitgebreid van zich horen.

Bij een inventarisatie begin juni op en rond Natuurbegraafplaats Koningsakker zijn 35 verschillende vogelsoorten geteld, waaronder drie soorten spechten en maar liefst 25 verschillende zangvogels. De soortenrijkdom op Koningsakker komt door de rust, de afwisseling van biotopen en de open verbindingen met de omliggende natuur. In de lange eikenlaan en langs de randen van de begraafplaats is van alles te zien en te horen. Naast de altijd luidruchtige zangers zoals vink, merel en winterkoning zijn als je goed oplet ook meer bescheiden exemplaren waar te nemen: de kuifmees en de zwartkop.

Sommige vogels hebben vrolijke namen, zoals tuinfluiter en boompieper. Deze laatste zit vaak bovenin een van de kleine boompjes op het lenteveld. Je hoort hem van ver, hij zingt hard en een beetje als een kanarie. Vanuit de hagen zijn dit voorjaar meerdere nestjes putters uitgevlogen. De jonge puttertjes zijn nog niet zo feestelijk gekleurd als hun ouders. De vage pasteltinten zullen later veranderen in prachtig tomaatrood en knalgeel. Als je geluk hebt hoor of zie je een van de spechten: de grote bonte, de zwarte of de groene. Het horen van de roep van de groene specht is een bijzondere ervaring. Alsof hij je hoog vanuit een boom zit uit te lachen!

Van de zangvogels op Natuurbegraafplaats Koningsakker zijn zeldzamer: de boomleeuwerik, de grauwe vliegenvanger, de gekraagde roodstaart en de uitbundig zingende nachtegaal. Begin juni liet deze vogel nog zijn luide zang horen. Maar vanaf nu zingen zowel het mannetje als het vrouwtje niet meer. Beiden zijn ze te druk met het voeren van de jongen. Jammer. Volgend voorjaar zien we er weer naar uit.

Vroeg in de ochtend en met een goede kijker zijn veel van de kleine vogels te ontdekken. Een nieuw en heel handig hulpmiddel daarbij is de app BirdNET. Via kunstmatige intelligentie wordt een geluidsfragment verwerkt en de naam van de vogelsoort verkregen. De complete vogelinventarisatie op Natuurbegraafplaats Koningsakker is te lezen via: waarneming.nl

Beeldmateriaal: Saxifraga | www.saxifraga.nl

Wim Bos, werkt als ZZPer op het gebied van maatschappelijke vernieuwing, o.a. voor de Koepelkerk in Arnhem en Stichting Integratiehuis. Organiseert stiltewandelingen op zaterdag in en om Arnhem (Frisse Lucht, u kunt kosteloos deelnemen). Hij woont regelmatig de Lauden van abdij Koningsoord bij, om 07:15 uur in de ochtend. En als er voldoende tijd is maakt hij aansluitend een wandeling over natuurbegraafplaats Koningsakker en het omliggende gebied.  
______________________________

Via de website www.waarneming.nl kunt u ook zelf uw ontdekkingen van o.a. vogels, vlinders, bijen, andere insecten of paddenstoelen in de natuur opgeven.

Waarneming.nl is het grootste natuurplatform van Nederland en onderdeel van Stichting Observation International. Vrijwilligers verrichten wereldwijd een massa aan natuurwaarnemingen. Wanneer deze informatie verzameld en gedeeld kan worden, vormen deze data een krachtig instrument voor natuurbehoud, onderzoek, beleid, educatie en beleving.

 

Geplaatst in Alle berichten, Koningsakker, NatuurTagged , , , , , , , ,