Maak kennis met… Annelijn

Sinds eind september is Annelijn Arensman onze nieuwe natuurbeheerder. Opgegroeid in Zuid-Holland (Goeree Overflakkee) en voor de studie naar Arnhem verhuisd. Het is haar in Gelderland zo goed bevallen dat ze hier gebleven is. Het afgelopen jaar heeft ze de opleiding bos- en natuurbeheer in Velp afgerond. Tijdens haar opleiding liep ze stage op een andere natuurbegraafplaats. Annelijn: ‘Daar heb ik kennis gemaakt met het mooie en soms ook intieme, persoonlijke van natuurbegraven. Via deze stageplek ben ik uiteindelijk bij natuurbegraafplaats Koningsakker terecht gekomen. Het voelt als een grote uitdaging, maar met een fijn team van collega’s en vrijwilligers om mij heen komt het zeker goed.’

Een dag van de natuurbeheerder

Rond 7.30 uur maak ik een eerste rondje over het terrein, vaak nog in de ochtendmist. Toen de schapen er nog waren keek ik eerst even hoe het met ze is. Eenmaal bij het ontvangsthuis aangekomen zet ik het gereedschap voor de dag klaar en drinken we met het team een kop koffie of thee, dan nemen we de dag door. Mijn werkzaamheden zijn per dag verschillend, dat maakt het juist zo leuk. Zo ben ik de ene dag bezig met snoei- en maai activiteiten, een andere dag met de schapen omweiden of verzorg ik werkzaamheden rondom een uitvaart van die dag.

Natuur en tokkelen ter ontspanning

Ook buiten haar werk om is Annelijn veel in de natuur te vinden. Nieuwe gebieden ontdekken, wild en/of vogels spotten en het vastleggen van de natuur met haar camera. ‘En voor de ontspanning speel ik graag op mijn harp. Ik bespeel het tokkelinstrument nu bijna 10 jaar en het is heerlijk om je gevoel in de muziek te leggen.

Favoriete plek met gouden zonnestralen

Het lenteveld met in de verte uitzicht op de abdij en vooral het bos van de zusters daarachter is voor mij het mooiste plekje op Koningsakker, en dan met zonsopkomst. Dan komen de eerste gouden zonnestralen over het bos en reiken tot aan het lenteveld. Het veld ligt wat afgelegen van het fietspad en de abdij, waardoor ik ‘s ochtends regelmatig een zwarte specht hoor of zie, of er zit een buizerd stilletjes op één van de boomtoppen op het veld.’ Ieder jaar met Allerzielen staan er kaarsen op de graven, zo ook 2 november j.l. Annelijn maakte het voor de eerste keer mee op Koningsakker. ’Het was een heel bijzondere belevenis. Vooral toen we na de kerkdienst van de zusters (Completen 19:25 uur) in het donker alle kaarsjes gingen ophalen. Dat was een prachtig gezicht, al die lichtjes op de velden.

Bekijk hier een impressie met foto’s en een filmpje van Allerzielen op Koningsakker, 2 november 2021.

 

Geplaatst in Alle berichten, Koningsakker, Medewerkers aan het woord