In het zonnetje: vrijwilligers Jan & Leo


We hebben een aardige groep vrijwilligers die ons met allerlei werkzaamheden ondersteunen. Jan en Leo zijn hier vaak als duo aan het werk. Het voelt alsof ze al jaren samenwerken, een echt team.  ‘We werken perfect samen’, aldus Jan. Het bevalt ze dan ook goed, de werkzaamheden in de natuur, de contacten, de bijzondere verhalen. Leo: ‘Wat dat betreft voelt het helemaal niet alsof je op een begraafplaats aan het werk bent’.

Hier wil ik zijn

Leo (74) is bekend met abdij Koningsoord en zo kwam hem ook ten gehore dat er in het aangrenzende gebied een natuurbegraafplaats zou komen. Toen één van de zusters hem vertelde dat zij tijdens de getijden (7 maal daags) de overledenen gedenken dacht hij: ‘Hier wil ik zijn’. Dat was voor hem de reden om op Koningsakker een plek te reserveren, voor als het uiteindelijk zijn tijd is. Later, in 2020, zag hij een oproep om vrijwilliger voor Koningsakker te worden. Leo: ‘Als ik dan ook nog eens kan werken op mijn eigen plekje. Hoe mooi is dat!

Het geeft zoveel voldoening

Jan (85), een vrijwilliger van het eerste uur (2019) en al langer bekend met natuurbegraven. Jans vrouw is in 2017 begraven op natuurbegraafplaats Heidepol, ze hebben destijds heel bewust voor natuurbegraven gekozen. Een kennis van Jan vertelde een paar jaar later over de komst van Koningsakker en doordat ander vrijwilligerswerk zou stoppen, leek hem dit een mooie invulling van zijn tijd. ‘Het geeft veel voldoening, het is zinvol werk. Niet alleen de werkzaamheden in de natuur, maar ook de ondersteuning bij het maken van een graf of als chauffeur de e-Car rijden. Zo had ik eerder een man van 90 in de e-Car, voor de begrafenis van zijn vrouw hier op Koningsakker. We spraken met elkaar en hadden een aantal raakvlakken. Dat maakte die uitvaart extra aangrijpend. Als je de mensen kunt helpen, iets kunt doen, dan geeft dat zoveel voldoening en energie.’

Nog meer vrijwilligerswerk

Leo beaamt dit, hij is jarenlang technisch hulpverlener geweest maar het voelde regelmatig als sociaal werker. ‘Soms vertellen mensen nog meer aan anderen, onbekenden, dan aan hun naasten’. Behalve het vrijwilligerswerk hier op Koningsakker werkt hij ook als vrijwilliger voor ‘Graag gedaan’ in Westervoort. Deze hulpdienst brengt mensen die hulp nodig hebben en mensen die hulp willen bieden bij elkaar. Jan is naast Koningsakker wekelijks te vinden in een kringloopwinkel als vrijwilliger, waar hij ruim 15 jaar met plezier werkt. ‘Daarnaast fiets ik veel. De combinatie van beweging, buiten zijn, een ritme van de week door het vrijwilligerswerk én het onder de mensen zijn – dat houd me fit en op de been. Het is geweldig om een kleine bijdrage te kunnen leveren aan de verdere ontwikkeling van de steeds mooier wordende natuurbegraafplaats, in de nabijheid van de abdij. Plus we zijn hier gewoon graag, op deze fijne plek.’ Leo vult lachend aan: ‘Al wil ik ook niet álle dagen hier zijn hoor! Maar ik mag in mijn handen knijpen als ik er over 10 jaar nog net zo kwiek en fit bij loop als Jan’.

In het zonnetje

Tijdens de 3 weken vakantie van Niels (natuurbeheerder Koningsakker) hebben Jan & Leo veel werk verricht op en rond de natuurbegraafplaats. Hulp bij uitvaarten, verzorging van de schapen en diverse klussen in de natuur. Op deze manier willen we ze in het zonnetje zetten en extra bedanken.

 

Heren, ontzettend bedankt voor jullie hulp.
We waarderen het enorm!
– Team Koningsakker

 

 

Geplaatst in Alle berichten, Koningsakker, Medewerkers aan het woordTagged , , , , , ,