Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de veelgestelde vragen aan Koningsakker.
Kunt u het antwoord niet vinden? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Wat is natuurbegraven?

Natuurbegraven is de oudste manier om een overledene te begraven. Een manier om het lichaam terug te geven aan de natuur. Doordat er blijvende grafrust is op natuurbegraafplaats Koningsakker wordt u in de loop der tijd onderdeel van die natuur.

Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke materialen bij natuurbegraven, om de bodem/het milieu zo weinig mogelijk te belasten. Er zijn geen traditionele (stenen) grafmonumenten, zodat de begraafplaats eruit blijft zien als een natuurgebied dat uitnodigt om te wandelen. Dat is ook voor uw nabestaanden prettig als ze een bezoek brengen aan uw laatste rustplaats.

Lees meer op Wat is natuurbegraven

Wat is het verschil tussen begraven en natuurbegraven?

Altijddurende grafrust
Bij natuurbegraven heeft u blijvende grafrust. Er wordt niet geruimd op Koningsakker. Op Koningsakker vindt u ook geen grafstenen, omdat die niet in het natuurlijk landschap passen. Wel is het mogelijk een houten boomschijf als gedenkteken te plaatsen om een graf te markeren.

Natuurlijk onderhoud
Op een reguliere begraafplaats dienen graven en grafstenen onderhouden te worden. Hier zijn vaak kosten aan verbonden. Op Koningsakker ontfermt de natuur zich over een graf. Zo worden uw nabestaanden niet met onderhoudswerkzaamheden of extra uitgaven belast.

Geen extra kosten
U betaalt een natuurgraf vooraf en eenmalig. Grafrecht en onderhoud zijn daarmee geregeld. Er komen geen extra kosten bij voor uw nabestaanden. Er is veel ruimte voor individuele invulling van het laatste afscheid, zo lang de natuur daarbij niet geschaad wordt.

Welke mogelijkheden zijn er voor graven?

Graven
U kunt tijdens uw leven al een mooie plek uitzoeken op Koningsakker voor een individueel graf. De graven zijn ruim gesitueerd en worden  niet geruimd. Het is mogelijk om graven zo te plaatsen dat geliefden of familie bij elkaar kunnen komen te liggen. Naast enkele graven bieden we ook een tweepersoongraf aan, boven elkaar in plaats van naast elkaar.

Urnen
Ook voor urnen, na crematie, is een plek te reserveren op Koningsakker. De urn moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen in verband met de belasting voor de natuur, deze moet gemaakt zijn van afbreekbaar materiaal.

Herbegraving
Is een dierbare al elders begraven, dan is het mogelijk om voor een herbegraving op Koningsakker te kiezen.

Baby en kind
Soms overlijdt een jong persoon helaas veel te vroeg. Ook voor kinderen bieden wij een rustplek in de natuur. Voor het verlies van een baby nog in de zwangerschap (tot 24 weken), is er een apart vlinderveld ingericht. Voor kinderen is een kindergraf mogelijk. Vraag onze medewerkers naar de mogelijkheden bij het verlies van een baby of kind.

 

Wat kost een graf?

U betaalt tussen de € 2.000 (urn) en € 4.250 (voor een eenpersoonsgraf).
Hiermee betaalt u het altijddurend grafrecht in één keer.

Naast het grafrecht, betaalt u een bedrag voor de begrafenis. Het delven en sluiten van het graf, de wettelijk verplichte administratieve handelingen en de begeleiding door Koningsakker. Deze kosten zijn eenmalig en betaalt u ten tijde van de uitvaart.

Bekijk alle Tarieven.

Is het verstrooien van as ook mogelijk?

As uitstrooien in de natuur is op Koningsakker niet mogelijk omdat ons lichaam metalen bevat die van invloed zijn op de natuurlijke vegetatie als ze in de humuslaag terecht komen, de bovenste laag van de bodem.

Wel is het mogelijk as uit te strooien in een urngraf onder de humuslaag.
Dit kan zonder urn, of in een urn gemaakt van afbreekbaar materiaal.

Zie ook: Cremeren en natuurbegraven

Zijn er speciale graven voor kinderen?

Soms overlijdt een jong persoon helaas veel te vroeg.
Ook voor kinderen bieden wij een rustplek in de natuur. En ouders kunnen, indien gewenst, een plek reserveren bij het graf van hun kind. Voor het verlies van een baby nog in de zwangerschap (tot 24 weken), is er een apart vlinderveld ingericht op het winterveld.

Voor een baby en kind gelden andere tarieven, neem hiervoor contact op met één van onze medewerkers.

Kan ik van tevoren een plek reserveren?

Ja, u kunt op elk moment van uw leven een plek reserveren op natuurbegraafplaats Koningsakker. Voor u zelf of voor uw dierbaren. Komt u gerust eens langs om een wandeling te maken over het terrein. Zo kunt u de plek uitkiezen die u zelf het mooiste vindt. In het grafregister worden de exacte coördinaten van uw gereserveerde plek precies vastgelegd. Ook uw nabestaanden kunnen uw graf met deze gegevens gemakkelijk vinden.

Wie regelt de uitvaart?

Meestal wordt de uitvaart geregeld door de familie die daarbij professioneel bijgestaan wordt door een uitvaartverzorger. U kunt de hulp inschakelen van de uitvaartonderneming van uw keuze. Koningsakker is geen uitvaartonderneming, tijdens een begrafenis bieden wij ondersteuning aan de uitvaartondernemer.

Wat zijn de mogelijkheden voor de afscheidsceremonie?

Op dit moment is er nog geen ceremonieruimte op Koningsakker en kan hier enkel het begraven plaatsvinden. Zodra het nieuwe ontvangstgebouw gereed is, kan ook een afscheidsceremonie hier plaatsvinden. Tegen die tijd informeren we u graag over de mogelijkheden qua ruimte en catering.

Welke kist of urn kan ik gebruiken?

De kist, mand, baar of zelfs urn die u kiest, dient volledig uit afbreekbaar materiaal te bestaan. Bijvoorbeeld een kist gemaakt uit massief binnenlands hout, zonder metalen beslag. Of een mand/baar van takken. Er zijn zelfs kisten gemaakt uit karton. Denk bij kleding of een lijkwade voor de overledene aan stoffen zoals linnen, jute, hennep, wol of ongebleekt katoen.

Er zijn tegenwoordig diverse aanbieders voor kisten, manden, urnen en kleding. Uw uitvaartondernemer kan u hierin verder informeren.

Zie ook: Wat is natuurbegraven

Wie onderhoudt mijn graf?

Op deze natuurbegraafplaats hoeven uw nabestaanden niet zelf het graf te onderhouden.

Een groot deel van het onderhoud wordt gedaan door de natuur zelf. Dit is mogelijk omdat er geen natuurvreemde stoffen mogen worden gebruikt in en rond de graven. Koningsakker is verantwoordelijk voor extra onderhoud, zoals het natuurbeheer en het bereikbaar houden van wandelpaden, het herstellen van het terrein na storm of ander natuurgeweld.

Indien iemand behoefte heeft om toch een fysieke bijdrage te leveren, dan kan men zich aanmelden als vrijwilliger om zo nu en dan bij het natuurbeheer te helpen.

Is versiering op het graf mogelijk?

Bij de begrafenis zelf mogen natuurlijk bloemen worden gelegd op het verse graf. Na twee weken worden deze verwijderd en ontfermt de natuur zich over het graf. Vanaf dit moment is het niet meer mogelijk om bloemen of andere voorwerpen op een graf te plaatsen.

Het is geheel aan u, aan de nabestaanden, of u daarna een gedenkteken of grafaanduiding wilt. U kunt hierover meer lezen op de pagina Gedenktekens.

Kan ik overal begraven worden?

Op Koningsakker kunt u zelf een plek kiezen in één van de vier velden: lente, zomer, herfst of winter.
Ieder veld heeft zijn eigen planten, zijn eigen vergezichten, eigen sfeer en charme.

U mag overal een plek reserveren zolang die plek nog vrij is. Ook een urnengraf en herbegraving kan op ieder veld. Een aantal plekken zijn door historische of ecologische waarde uitgesloten voor graven.

Zie ook: Een rustplaats kiezen

Hoe vinden nabestaanden mijn graf terug?

Bij een deel van de graven is er een natuurlijk gedenkteken geplaatst in de vorm van een boomschijf met een naam er op. In het ontvangsthuis kunt u informatie vragen over de plek van een specifiek graf. Daar kunt u een plattegrond meekrijgen waarop het graf dan wordt gemarkeerd.

Alle graven zijn ingemeten en door middel van coördinaten terug te vinden, ook als op een gegeven moment er geen boomschijf meer zichtbaar is.

Is herbegraven mogelijk?

Een reeds overleden geliefde of familielid die elders begraven is, kan herbegraven worden op Koningsakker. Neem contact op voor meer informatie.

 

Is er gedacht aan mensen die slecht ter been zijn?

De onverharde paden op natuurbegraafplaats Koningsakker zijn niet overal goed begaanbaar voor rolstoelen. We hebben een elektrische wagen (voor maximaal 3 personen) ter beschikking voor wie de afstand tijdens een begrafenis te groot is, maar ook voor een rondleiding over de natuurbegraafplaats. Laat het ons weten zodat we de wagen voor u klaar kunnen zetten.

Mogen er honden op het terrein?

Aangelijnd zijn honden welkom op natuurbegraafplaats Koningsakker. Vergeet niet de uitwerpselen op te ruimen.

 

Is er parkeergelegenheid?

U kunt uw auto, fiets of ander voertuig parkeren op de parkeerplaats. Voor mensen die slecht ter been zijn stellen wij tijdens een uitvaart of voor een rondleiding een geschikt vervoersmiddel beschikbaar. Parkeren is op eigen risico. Wij zijn niet aansprakelijk voor schade en/of diefstal van uw auto/bezittingen.

De parkeerplaats en het ontvangstgebouw zijn gelegen aan de Sportlaan 25 te Arnhem. Let op: deze weg is met de auto enkel bereikbaar via de Dreijenseweg in Arnhem. De weg over Papendal is afgesloten met een hek.

 

Is de begraafplaats bereikbaar per openbaar vervoer?

Indien u goed ter been bent, kunt u Koningsakker met Openbaar vervoer bereiken.
Vanaf station Oosterbeek loopt u in circa 20 à 30 minuten naar het ontvangsthuis, gelegen achter abdij Koningsoord (volg vanaf station Oosterbeek de bordjes ‘abdij Koningsoord’).
Komt u met de bus vanaf de Amsterdamseweg? Deze wandeling neemt ook circa 25 minuten in beslag. Volg de okergele lijn op onderstaande afbeelding.

De stippellijn op onderstaande afbeelding geeft de looproute vanaf CS Oosterbeek weer:

Zie ook: Route

Wanneer kan ik de begraafplaats bezoeken?

U bent zeven dagen in de week van zonsopgang tot zonsondergang welkom op Koningsakker. U kunt hier wandelen, van de omgeving genieten of een graf van een dierbare bezoeken.
Heeft u een vraag? Het informatiecentrum is geopend van maandag tot en met zondag (09:00-17:00 uur).
T. 026-3036000 | info@koningsakker.nl

Zie ook: Contact