Smalree in het veld

De afgelopen rondleiding (vrijdag 10 juli) was extra bijzonder; een hert (smalree) liep over het zomerveld. Weera, één van de deelnemers maakte bovenstaande foto’s van het tafereel.

Sprongen

Gedurende de winter zie je ze soms in groepen, bij dageraad of zonsondergang. Hier over de natuurbegraafplaats, de omliggende weilanden en van de ene bosrand naar het volgende bos. De groepen (genaamd ‘sprongen’) bestaan uit geiten met hun kalveren, smalreeën en bokken.

Solitair leven

In de lente vallen deze sprongen uiteen en gaan de bokken de grenzen van hun territorium afbakenen. De volwassen bokken verdrijven de jonge bokken, tijd om een solitair leven te leiden. Later worden ook de dochters verjaagd, vlak voor de geboorte van nieuwe kalveren. De onvolwassen bokken en smalreeën kun je dan ook overdag tegenkomen, zwervend in rustige gebieden.

Ree wandeling in de ochtend

Zaterdagochtend 1 augustus organiseren we een speciale ree wandeling, er is plek voor 10 personen.

Houd bij wandelen en fietsen rekening met reeën:

• Blijf op de voor u bestemde paden, blijf op afstand en maak geen lawaai. U voorkomt dan onrust.
• Houd uw hond(en) aan de lijn.
• Ziet u in het voorjaar een reekalfje? Laat ze met rust en raak ze niet aan. Een reegeit komt op gezette tijden het kalfje voeden. Het kalfje kan verstoten worden door menselijke geur.
• Met de auto: houd een rustig tempo aan in gebieden waar reeën voorkomen.

Video: Natuurbegraafplaats Koningsakker, juni 2020

 

Geplaatst in Activiteiten, Alle berichten, Koningsakker, NatuurTagged , , , , ,