Programma | Opening

Tijdens de publieksopening op zaterdag 31 augustus 2019 (11:00-16:00u) hebben we een programma met diverse onderdelen. Ga mee op pad en maak kennis met natuurbegraven, ga mee met de natuurwandeling, of kies voor de historische wandeling. Luister naar een lezing van monnik Thomas Quartier, steek een kaarsje aan of kom genieten van live muziek.

U bent van harte welkom!

 

11.00   Muziek | Eveline Rosenhart & Mirjam Smitt
11.00   Rondleiding
11.15   Historische wandeling
11.15   Lezing 1 | Thomas Quartier
11.30   Rondleiding
12.00   Rondleiding
12.15   Getijde Abdijkerk
12.15   Wildplukwandeling
12.15   Muziek | Kinsmit
12.30   Rondleiding
12.45   Natuurwandeling
12.45   Muziek | Capella Vacalis
13.00   Rondleiding

13.30   Historische wandeling
13.30   Muziek | Eveline Rosenhart & Mirjam Smitt
13.30   Rondleiding
14.00   Muziek | Mana
14.00   Rondleiding
14.15  Wildplukwandeling
14.30  Lezing 2 | Thomas Quartier
14.30  Rondleiding
15.00   Muziek | Kinsmit
15.00  Rondleiding
15.15  Natuurwandeling
15.30   Muziek | Capella Vacalis
15.30  Rondleiding

Prof.Dr. Thomas Quartier
Thomas Quartier osb (1972) is monnik van de Willibrordsabdij in Doetinchem en directeur van het Benedictijns Centrum voor Liturgische Studies aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Verder is hij hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven en onderzoeker aan het Titus Brandsma Instituut. Hij publiceerde over rituelen rond de dood en over kloosterspiritualiteit.

Tijdens de Opening van natuurbegraafplaats Koningsakker kunt u twee lezingen bijwonen.

Lezing 1 | Duurzame liefde: ruimte voor verbondenheid over de dood heen
Liefde is sterker dan de dood. Toch bedreigt de eindigheid van het leven de verbondenheid die we met andere mensen hebben. Wie liefde wil leven, moet ruimte maken voor de duurzaamheid ervan. Mensen kunnen die duurzaamheid in de natuur ervaren, maar ook in kloosters: halteplaatsen in een alsmaar sneller gaande samenleving. Een spiritualiteit van leven en dood vraagt daarom vooral om ruimte voor liefde. Die ruimte wil Koningsakker bieden, en in deze lezing gaan we dat verkennen.
Tijdstip: 11.15u

Lezing 2 | Vormen van eeuwigheid: natuur en spiritualiteit als bron van troost
Hoop en vertrouwen zijn belangrijke gevoelens die ons helpen om met de dood om te gaan, onze eigen dood en ook die van een geliefde ander. Het is niet altijd gemakkelijk om dit zo te ervaren. Rituele vormen helpen ons erbij om stil te staan bij de eeuwigheid. Opgenomen zijn in de natuur en putten uit een spirituele bron als het kloosterleven kan daarvoor inspiratie bieden. In deze lezing gaat het over vormen van eeuwigheid zoals die op Koningsakker beleefd kunnen worden.
Tijdstip: 14.30u

 

Wandelingen

Naast de reguliere Koningsakker rondleidingen, zijn er ook een aantal andere interessante wandelingen. Iedere wandeling duurt circa 45 minuten. Wilt u mee wandelen? Het verzamelpunt is bij de Koningsakker informatiestand. U hoeft zich niet vooraf aan te melden. Denk aan passend schoeisel. Bent u minder goed ter been? Dan kunt u gebruik maken van de speciale rondleiding met e-Car.

Historische wandeling
Oosterbeker Harry Leijdecker praat u bij over de rijke geschiedenis van dit gebied. Zo heeft hier de Slag om Arnhem plaatsgevonden. Het 4e parachutistensquadron stuitte tijdens hun opmars naar Arnhem in het bos van de Johannahoeve op een verdedigingslinie van de Duitse pantserdivisie. Hoe zag het er in die tijd uit en wat is er nog van over? Deze wandeling brengt u onder andere door het bos, richting de Mill Hill Missionarissen. Dit jaar, 2019, is de 75e herdenking van Market Garden en de Slag om Arnhem. Tijdstip: 11.15u & 13.30u.

Natuurwandeling
Ecoloog Erwin Goutbeek neemt u mee en vertelt u van alles over wat hier groeit en bloeit. Hoe veranderen we het gebied van een maisakker naar een landschap vol biodiversiteit? Welke bomen en planten staan hier nu en welke dieren of insecten trekt het aan? De wandeling zal circa 30-40 minuten duren. Tijdstip: 12.45u & 15.50u.

Wildplukwandeling
Benieuwd naar welke planten eetbaar zijn? Daarvoor moet u vandaag bij Philip Schellens zijn! Zonder dat u het weet fietst of wandelt men langs eetbare wilde planten, bessen, paddenstoelen en noten. Tijdens deze wandeling leert u een heleboel over de natuur. Onze voorouders, de jagers en verzamelaars, deden niet anders dan alles uit het wild verzamelen. Kijk met een andere bril naar al die planten in de berm. Of naar het ‘onkruid’ in uw eigen tuin. U leert welke planten eetbaar zijn en waar u op moet letten bij het plukken. Zo blijken paardenbloem, brandnetel, hondsdraf, zevenblad en weegbree gezonde ingrediënten te zijn voor een heerlijke maaltijd. Maar zoals bij alles: met mate. Plukken doen we óók met mate. Met deze wandeling brengen we u dichterbij de natuur, vanuit een andere invalshoek. Tijdstip: 12.15u & 14.15u.

 

Doorlopend programma:

Film van de zusters
De zusters Trappistinnen vertellen in deze korte film openhartig over hun leven en denken. Bijzonder, mooi, ontwapenend én met een vleugje humor. Deze film draait doorlopend gedurende de dag.

Koningsakker informatiestand
Kom naar de Koningsakker informatiestand voor meer informatie over natuurbegraven, het maken van een afspraak of blader door de brochure. Dit is tevens het verzamelpunt voor alle rondleidingen en wandelingen.

Abdij informatiestand
De zusters vertellen u graag meer over hun leven, over hun boekbinderij, het gastenverblijf en hoe zij iconen schilderen. Bij de informatiestand zal één van de zusters ook kaarsen beschilderen. Om 12:15u is er een gebedsdienst in de abdijkerk die u kunt bijwonen.

Beeldhouwer Jan Harskamp
Kijk hoe beeldhouwer Jan (Houterij de Specht) een inscriptie met de hand aanbrengt op onze boomschijf. Deze schijf kan geplaatst worden op een graf – de grafmarkering die we hier op Koningsakker toepassen.

Vilt | Koester
Saskia Beentjes neemt u mee in de wereld van vilt. Een geschikt materiaal voor diverse doeleinden; zo ook duurzaam begraven.

Mandenvlechterij KIM
Alternatieve keuze van een kist kan een baar zijn van (wilgen)takken. Handgevlochten, een prachtig ambacht. Tijdens de opening kunt u zien hoe dit in zijn werk gaat.

Bloemen | Florem et Art
Een duurzaam bloemstuk passend bij het seizoen, zonder gebruik van oase. Marjon van Florem et Art laat zien hoe. Ze gebruikt onder andere materialen uit de omgeving. .

Kaarsje aansteken
Steek vandaag een kaarsje aan met zuster Lieve, in de toekomstige kapel op het zomerveld. In deze kapel vinden ook de optredens plaats van Capella Vacalis en Mana Singing.

 

Muziek

Eveline Rosenhart (celliste) & Mirjam Smitt (pianiste)
“Celloklanken vormen een opening tot stil zijn en bieden ruimte.” Eveline Rosenhart begon haar carrière in het Orquesta Nacionàl de España in Madrid. Na zes jaar keerde zij, in 1991, terug naar Nederland en sindsdien is zij in dienst bij Het Gelders Orkest. Mirjam Smitt – woont en werkt in Zutphen – studeerde klassiek piano aan Artez/Arnhem. Zij is een hybride pianiste die moeiteloos tussen lichte en klassieke muziek beweegt. Locatie: terras voor de abdij.
Tijdstip: 11.00u & 13.30u.

Kinsmit (zang & gitaar)
Remco Jacobs is geboren in Velp (Gelderland) en opgegroeid bij de mooie Veluwe gebied. De sing-songwriter speelt songs waarbij gedichten zijn vertaald naar muziek. Creativiteit, vakmanschap en concentratie vormen de kern van een KINSMIT-performance. Zijn muziek is geïnspireerd op blues & folkmuziek. Locatie: terras voor de abdij.
Tijdstip: 12.15u & 15.00u.

Capella Vacalis (vocaal ensemble) m.m.v. Rebecca Stewart
Vocaal ensemble Capella Vacalis, o.l.v. Bram Verheijen, is in de zomer van 2009 ontstaan. Het kwartet, bestaande uit 4 mannen, specialiseert zich in muziek uit de middeleeuwen en renaissance. Gregoriaans vormt de basis van het repertoire, daarnaast zingt Capella Vacalis Frans/Vlaamse en Spaanse polyfonie en meerstemmige misdelen. Speciaal voor de opening van Koningsakker zal zangeres Rebecca Stewart aansluiten bij het ensemble. Locatie: zomerveld kapel.
Tijdstip: 12.45u & 15.30u.

Mana Singing (zang)
In een mensenleven gebeurt nogal wat. Kinderen worden geboren, verjaardagen gevierd. Het beloven van trouw aan elkaar, het verliezen van dierbaren. Stuk voor stuk bijzondere momenten, ieder op hun eigen manier. “De kracht van de stem en ziel zorgt altijd voor verbondenheid.” Locatie: zomerveld kapel.
Tijdstip: 14.00u.

V.l.n.r.: Eveline Rosenhart, Kinsmit, Capella Vacalis en Mana Singing.