Pad van de Vrijheid | Wandelroute

Deze lockdown hebben we met het Koningsakker team een speciale wandel challenge geïntroduceerd: wandelroute Pad van de Vrijheid. Een nieuwe wandeling die in de zomer van 2020 is uitgebracht. Een route van 155 km die 18 dorpen en steden passeert in de gemeenten Wageningen, Rhenen, Neder-Betuwe, Overbetuwe, Renkum, Arnhem, Ede en Veenendaal. In 13 etappes gaan we door en over de Utrechtse Heuvelrug, de Betuwe, Veluwezoom en Gelderse Vallei. Behalve dat gaat de route ook over natuurbegraafplaats Koningsakker, in dit gebied heeft de Slag om Arnhem plaatsgevonden:

Het Pad van de Vrijheid is een meerdaagse wandeling rond Wageningen, waar ruim 75 jaar geleden de vrede werd getekend. Een route om de Tweede Wereldoorlog te herdenken en de herwonnen vrijheid te ervaren en te waarderen. Heel anders dan 2021, maar ergens wel passend bij deze lockdown: waar onze vrijheid op een andere manier nu ook beperkt is. De route start en eindigt bij Hotel de Wereld aan het 5-mei plein in Wageningen waar in 1945 de capitulatieonderhandelingen plaatsvonden en de vrede werd getekend. De gids bevat veel achtergrondinformatie, teksten, gedichten en foto’s rondom het thema vrijheid.

Dit zijn de 13 etappes:
1. Wageningen – Rhenen (12 km)
2. Rhenen – Opheusden (9 km)
3. Opheusden – Herveld (12 km)
4. Herveld – Valburg (12 km)
5. Valburg – Driel (9 km)
6. Driel – Oosterbeek (12 km)
7. Oosterbeek rondwandeling (12 km)
8. Oosterbeek – Ede (19 km)
9. Ede – Lunteren (13 km)
10. Lunteren – Veenendaal de Klomp (13 km)
11. Veenendaal de Klomp – Veenendaal Prattenburg (12 km)
12. Veenendaal Prattenburg – Rhenen (12 km)
13. Rhenen – Wageningen (12 km)

De kop is eraf, de eerste routes zijn al gelopen. We wandelen in duo’s zodat we voldoende afstand kunnen houden. Onderweg leren we over de historie, we komen op nieuwe plekken, praten over Koningsakker én leren elkaar beter kennen. Onderaan enkele foto’s van de eerste etappes. De oudste boom van Wageningen, klompenpaden langs weilanden, de Grebbeberg in Rhenen beklimmen (met prachtig uitzicht over de Betuwe) en diverse oorlogsmonumenten. Tot dusver een prachtige route, zelfs in de winter.

Wilt u zelf de route wandelen? De wandelgids ‘Pad van de Vrijheid’ is op diverse plekken te koop, ook online. Onder andere bij Meijer & Siegers in Oosterbeek of uitgeverij Blauwdruk. ISBN 9789492474315.
Meer informatie over het ontstaan van de wandelroute: www.padvandevrijheid.nl

Pad van de Vrijheid is genomineerd voor de beste Wandelroute van de Benelux 2021 en is momenteel nog in de race met 4 andere wandelroutes. Deze vijf wandelroutes werden gekozen uit een lijst van zeventien routes die nieuw zijn of recent nog flink gewijzigd. Op 1 mei  2021, tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent, maakt de jury de winnaar bekend.

Geplaatst in Activiteiten, Alle berichten, Historie, Koningsakker, NatuurTagged , , , , , , , , ,