Ontstaan

Koningsakker in Arnhem is een uniek project in Europa. De zusters Trappistinnen hebben in de schaduw van hun abdij Koningsoord een natuurbegraafplaats ontwikkeld. De voormalige maisakkers veranderen in een prachtig natuurgebied, dat open staat voor iedereen. De natuurbegraafplaats ligt vlakbij Oosterbeek.

De natuurbegraafplaats en de abdij horen bij elkaar maar zijn zelfstandige en van elkaar gescheiden plekken. Voor de uitvaart kan geen gebruik worden gemaakt van de abdij. In de stilte om de abdij wordt de begraafplaats gedragen door het levensritme van stilte, aandacht en gebed, het ‘handelsmerk’ van de Trappisten. Deze natuurbegraafplaats zorgt voor een financiële bijdrage aan abdij Koningsoord, om de zusters ook in de toekomst in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.

Geschiedenis

Op deze plaats stond ooit de Johannahoeve, een modelboerderij van dhr. G. van Mesdag, vernoemd naar zijn dochter. In 1943 is het gebied en de gebouwen verkocht aan de Missionarissen van Mill Hill. In 2009 is dit gedeelte overgenomen door de zusters, de nieuwe abdij is toen gebouwd in dezelfde carrévorm als de voormalige modelboerderij. De oude stenen zijn bewaard gebleven en dienen nu als omheining van het klooster.

Ruimte en inrichting

De inrichting van de natuurbegraafplaats is geïnspireerd door de bestaande binnentuin van abdij Koningsoord: de hortus conclusus (‘omsloten tuin’). De besloten ommuurde tuin van de abdij wordt omgeven door een kloostergang. En zo zijn de 4 velden omgeven door het bestaande bos. De identiteit van de abdij weerspiegelt in het landschappelijk ontwerp. De voormalige maïsakkers maken plaats voor nieuwe natuur. Streekeigen plantensoorten met een hoge ecologische waarde. Een waardig leef- en broedgebied voor vogels en insecten. De 4 velden zijn vernoemd naar de seizoenen: lente, zomer, herfst en winter. Ieder jaargetijde heeft zijn eigen charme en kenmerken, zo ook ieder veld.

Ieder graf op Koningsakker is gesitueerd op een ruime oppervlakte, u kunt zelf uw plek uitkiezen. Over het veld zijn paden en bankjes aangebracht. Het ontvangsthuis met aula geeft een mooi uitzicht over de begraafplaats en vormt het trefpunt voor bezoekers.