Maak kennis met… Niels Leijdecker

Het is hier bekend terrein voor natuurbeheerder Niels Leijdecker (42), geboren en getogen in Oosterbeek. Vroeger was er een open plek bij de paardenstal op het zomerveld (de huidige mariakapel), waar hij als kind regelmatig met het gezin te vinden was voor een picknick. Met een voormalig boswachter als vader is hij opgegroeid in de natuur. Respect en eerbied voor de natuur is hem zogezegd met de paplepel ingegoten. Door die kennis en interesse was de keuze voor de opleiding bos en natuurbeheer snel gemaakt.

Via de zusters naar de uitvaartwereld

Niels: ‘Ik ben via de zusters van abdij Koningsoord bij Koningsakker terecht gekomen. Ik werkte al enige tijd als vrijwilliger bij de zusters, toen het besluit kwam om van de maisakkers een natuurbegraafplaats te maken. Ze hebben mij toen benaderd of ik fulltime hier als natuurbeheerder wil werken. Het contact met de zusters heb ik als heel bijzonder ervaren, ik heb er veel van geleerd. En nu werk ik sinds maart 2019 als natuurbeheerder voor Koningsakker. Regelmatig zie en spreek ik nog een zuster, het is fijn om niet helemaal weg te zijn. 

De uitvaartwereld is nieuw  voor me. In het begin vond ik het dan ook best spannend en tegelijkertijd was ik ook nieuwsgierig: hoe is het om op een begraafplaats werkzaam te zijn? Nu, na ruim een jaar, kan ik wel stellen dat dit echt iets toevoegt aan mijn werk als natuurbeheerder. Het is een mooie en bijzondere combinatie.

Aanspreekpunt

Voor velen is Niels het eerste aanspreekpunt, omdat hij met name buiten op de natuurbegraafplaats aan het werk is. ‘Zo maak ik regelmatig een praatje tussen de werkzaamheden door. Wandelaars hebben vragen over de natuur, de natuurbegraafplaats, of wat ik op dat moment aan het doen ben. Ook zie ik bekende gezichten uit Oosterbeek hier wandelen, een aantal kent mij weer via mijn vader. De gesprekken zijn een welkome afwisseling tijdens het werk. Al moet ik soms ook streng optreden, als bijvoorbeeld iemand de regels niet nastreeft door zijn hond los te laten lopen over de natuurbegraafplaats. Dat mag niet meer. Maar bovenal ben ik trots, trots op het mooie terrein dat we hier hebben.’ 

Binnen het Koningsakker team is Niels de enige man. Hij werkt met alleen maar vrouwen en dat gaat bijzonder goed, hij kan het vooralsnog prima uithouden. ‘De collega’s (Amber, Cathy, Karin, Riny en ik) zijn allemaal anders. Maar we hebben hetzelfde doel en vullen elkaar goed aan. En door mijn tijd bij de abdij was ik al aardig gewend om met veel vrouwen samen te werken.

Vrije tijd

Naast de natuurbegraafplaats ben ik ook veel in de natuur te vinden. Ik maak graag een lange wandeling in het bos met mijn vriendin, of alleen. Voor de ontspanning lees ik boeken over de oorlog, kijk een film of documentaire. Dat maakt deze werkplek zo bijzonder, behalve de natuur heeft het ook een rijke geschiedenis: de Slag om Arnhem heeft hier plaatsgevonden, daar waar ik dagelijks loop. En over het algemeen ben ik graag bezig, ik draai mijn hand niet om voor wat kluswerk. Zoals een houten slagboom en de informatieborden voor Koningsakker maar ook klussen in huis. Het geeft plezier en voldoening om dingen zelf te maken.

Favoriete plek

Het is een vertrouwde omgeving voor Niels, dat in de loop der jaren een ander uiterlijk krijgt door de verandering van landbouwgrond naar nieuwe natuur. Enthousiast is Niels als hij over dit gebied praat. Maar welk van de vier velden heeft zijn voorkeur? Lente, zomer, herfst of winter? Niels: ‘Dan kies ik toch het winterveld. Door de diversiteit van de bomen en struikgewassen. Maar vooral omdat ik het meest benieuwd ben naar de ontwikkeling van het jonge bos in de komende jaren.’ 

Niels en zijn collega’s in het winterveld. Hij geeft uitleg welke bomen er geplant zijn.
Geplaatst in Alle berichten, Koningsakker, Medewerkers aan het woordTagged , , , , , , ,