Maak kennis met… Amber van Amsterdam

Maak kennis met Amber, PR coördinator van Natuurbegraafplaats Koningsakker:

‘Hoe droevig een afscheid is, zo heeft het ook iets moois. De gesproken woorden, de herinneringen, het gedeelde verdriet van familie, vrienden en kennissen. De combinatie van deze begraafplaats met de natuur én het klooster is uniek. Het gezang van de vogels, het geruis van de wind door de bomen. De nabijheid van de zusters, dag en nacht. Het brengt rust.’

Mijn naam is Amber van Amsterdam, 31 jaar, en ik woon samen met mijn partner en onze 2-jarige dochter in de Overbetuwe. Sinds april ben ik werkzaam als PR Coördinator op natuurbegraafplaats Koningsakker. Na mijn studie aan de Kunstacademie St. Joost in ‘s-Hertogenbosch wilde ik niet als zelfstandig kunstenaar aan de slag. Ik wist al snel dat ik de creativiteit van beeld met tekst wil verbinden binnen een bedrijf. De wereld van marketing en communicatie heeft mij altijd al getrokken. Zo ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij een fabrikant van baby- en kindermeubelen, waar ik 6 jaar met veel plezier op de afdeling PR en Communicatie heb gewerkt.

Nieuwe uitdaging

Eind 2018 was ik toe aan een nieuwe stap, een nieuwe uitdaging – iets waar ik voldoening uit kan halen, binnen een organisatie die bij mij past. En opeens was daar deze vacature bij Koningsakker. De uitvaartbranche is nieuw voor mij, en hoe droevig een afscheid is, zo heeft het ook iets moois. De gesproken woorden, de herinneringen, het gedeelde verdriet van familie, vrienden en kennissen. De combinatie van deze begraafplaats met de natuur én het klooster is uniek. Het gezang van de vogels, het geruis van de wind door de bomen. De nabijheid van de zusters, dag en nacht. Het brengt rust.

Mijn werkzaamheden voor Koningsakker zijn divers: het bijwerken van de website, persberichten schrijven, bedenken en organiseren van speciale activiteiten. Maar ik ontwerp ook het drukwerk, zoals het Koningsakker logo en de brochure. En ik schrijf natuurlijk de nieuwsbrief die u nu leest. Daarnaast help ik binnen het team ook met de dagelijkse werkzaamheden; het verstrekken van informatie, het uitkiezen van een graf, een rondleiding verzorgen en ondersteuning bij een uitvaart. Omdat we in een kleine groep werken, zijn we erg flexibel.

Rust

Op dit moment zijn hier 8 mensen begraven. Één van de uitvaarten heb ik samen met onze locatiebeheerder Riny verzorgd, van het uitzoeken van de plek tot aan het afscheid. Het beeld van familie en vrienden om het graf heen, luisterend naar de dominee, dat beeld blijft mij altijd bij. Riny en ik keken van een afstandje toe. Een grauwe lucht die langzaam opklaarde, over een uitgestrekt glooiend landschap met in de verte de bosrand. Op dat moment voel je: het is goed. Er is rust.

Abdij Koningsoord

Het contact met de zusters is heel uniek, elk individu, ieder een andere achtergrond.
Ons team voelt zich op een bepaalde manier verbonden met de communiteit, we zijn met ze begaan – en zij met ons. Met enige regelmaat neem ik mijn dochter mee naar de getijden. Ik vraag haar dan of ze met mij naar de kerk van de zusters wil. Tot op heden zegt ze altijd ‘ja’. Dan kies ik een korte dienst uit zoals de Terts, Sext of Noon. Geconcentreerd kijkt ze naar de zusters, van links naar rechts en weer terug. Ze volgt de geluiden van de psalmen. Zang, meditatie, een kort gebed. Anders dan de katholieke kerkdiensten uit mijn eigen kindertijd. Een moment van rust voor ons.

Op deze plek leer ik steeds weer iets nieuws. Is het niet vanuit de natuur, dan wel vanuit het klooster. Een mooiere werkplek kan ik mij niet voorstellen.

 

Geplaatst in Alle berichten, Koningsakker, Medewerkers aan het woordTagged , , , , , ,