Kapel | Een moment van rust, stilte en toevertrouwen

In korte tijd ziet de oude paardenstal op Koningsakker er heel anders uit. Met het plaatsen van de gekleurde ramen heeft het ‘oude’ gebouw een andere uitstraling gekregen: een kapel, doch eenvoudig.  

Kapel

Inrichting

De inrichting van de kapel is en blijft sober. Dit past bij de natuurbegraafplaats, de geschiedenis als paardenstal en bij de levensstijl van de zusters Cisterciënzers van abdij Koningsoord. Zuster Lieve heeft een aantal mooie ideeën aangedragen, veel is aan haar te danken. Het mariabeeld, de boomstammen voor de waxinelichtjes, de kleuren van de ramen en het kruis in één van de ramen. Onze natuurbeheerder Niels heeft er een paar boomstam banken geplaatst. Er staan waxinelichtjes, zodat u een kaarsje aan kunt steken als u daar behoefte aan heeft.

Mariakapel

Een moment van rust, stilte, toevertrouwen.
Even op adem komen.

Wie het wenst kan een lichtje aansteken
voor een bijzondere intentie die men in het hart draagt.


Mariabeeld

Er hangt een blauw-groen mariabeeld achterin de kapel tussen de twee lichte ramen. Dit neogotische beeld uit gegoten beton is gemaakt door kunstenaar Kees Koster (Rotterdam 1920 – 2013). Hij heeft het beeld in 2004 aan de zusters van abdij Koningsoord geschonken. In Berkel-Enschot gaf hij tekenles aan de zusters, destijds in een omgebouwd kippenhok. Hoe toepasselijk dat dit beeld nu een plek heeft gekregen in een omgebouwde paardenstal.

Geef mij uw hand als ik de weg niet vind.
als ik verdwaald ben in deze tijd.
en als de lange reis pas echt begint,
Wees dan een Moeder die mij leidt. 

Symboliek

Het beeld is een Madonna plaquette. Een afbeelding van Maria met kind.  De eikels staan voor kracht. De eikenbladeren staan voor lauwertakken, symbool van vrede en overwinning. Eiken symboliseren waardigheid, wijsheid en de verbinding tussen hemel en aarde. Een lelie bloem – symbool van zuiverheid en reinheid – op haar linkerarm.

Vanwege de eikenbladeren en eikels is de kans groot dat het beeld geïnspireerd is op het verhaal van ‘Maria ter Eik’. Over de heilige eik van Meerveldhoven, waar een kapel rondom een eik met Mariabeeld is gebouwd. Binnen de kerk wordt in een kapel Onze Lieve Vrouw ter Eik vereerd. Voor veel mensen is dit nog altijd een heilige plaats waar ze op bedevaart naar toe gaan om tot Maria te bidden. Lees het verhaal op de website van Cultureel Brabant.

Gekleurd licht

Er is gekozen voor semi-transparante glazen in verschillende kleuren. Het glas wordt ambachtelijk gegoten, gewalst en daarna uitgerekt. Door het gekleurde glas en de kathedraal structuur doen de ramen aan glas-in-lood denken.  Vanwege de kwetsbaarheid en de kostbaarheid van echte glas-in-lood ramen is gekozen voor één kathedraalglas per kozijn. Met uitzondering van het nieuw geplaatste raam, waar een kruis het kozijn breekt. Een splitsing van vier kwadranten. Net als de vier velden van onze natuurbegraafplaats en de vier kwadranten in de binnentuin van de abdij.

De kleuren zijn afgestemd op de veldbloemen die hier in de lente, zomer en nazomer volop in bloei staan en de gewassen in het gebied. Zoals Sint Janskruid, de paardenbloem, het boerenwormkruid, geel walstro, wilde peen, duizendblad, groot kaasjeskruid, de akkerdistel, melde en de mossen. Nu kan men ook in de winter van deze kleuren genieten, in de kapel. Van buitenaf heeft de paardenstal zijn sobere uitstraling behouden. Binnen is er een plek gecreëerd om te herdenken, te bidden, tot rust te komen. Of om te schuilen voor een regenbui. 

Fotoreportage | Kapel 2019/2020

Geplaatst in Alle berichten, Historie, Koningsakker