Gefaseerd maaien voor meer diversiteit


Afgelopen week zijn we begonnen met gefaseerd maaien op het zomerveld. In zeer voedselrijke grond groeien algemene gewassen en een beperkt aantal soorten, er is sprake van weinig diversiteit. Hier op Koningsakker groeit bijvoorbeeld veel ridderzuring (een vaste plant uit de duizendknoopfamilie) en grassen zoals raaigras.

Meer diversiteit door te maaien

Bij een voedselarme grond groeien juist meer verschillende soorten gewassen en bloemen. We maaien nu in het voorjaar, omdat er veel voeding bovengronds in de plant aanwezig is. Door het te maaien en te verwijderen komt deze voeding niet in de bodem. Op die manier zal de bodem schraler worden en zo verdwijnen ook de gewassen die groeien op een voedselrijke grond. Andere gewassen krijgen nu de kans om te groeien en bloeien. Planten die zorgen voor nectar, of als waardplant dienen bij insecten en vlinders. Van het maaisel zijn hooibalen gemaakt. Die gaan naar een lokale schapenboer.

Een deel laten we staan

Waarom we gefaseerd maaien? Bij gefaseerd maaien blijft een deel van de vegetatie ongemaaid, dit deel wordt pas bij de volgende maaibeurt meegenomen. Door de planten hier te laten staan, bieden we insecten een plek voor de levenscyclus. In het gedeelte dat is blijven staan, zijn al enkele bloemen aanwezig (zoals de rode klaver). Totdat de gewassen en de eerste bloemen in het gemaaide veld opkomen, kunnen insecten nu van de achtergebleven ridderzuring, grassen en klavers leven. Zo is ridderzuring ook een waardplant van de zuringuil, een nachtvlinder.

Afgelopen najaar hebben we het gefaseerd maaien al toegepast in het lenteveld, waar ook veel waardplanten voor vlinders staan (onder andere wilde peen). Het artikel ‘Vlindervriendelijk maaien‘ kunt u hier terugvinden.

Vlinders gezien op 14 mei 2020, hier op de natuurbegraafplaats. V.l.n.r.: kleine vuurvlinder, bruin blauwtje en een icarusblauwtje.

 

Geplaatst in Alle berichten, Koningsakker, NatuurTagged , , , , ,