Eerste heide op het herfstveld

Na lang wachten is het eindelijk zover: heide op het herfstveld. Afgelopen week zag natuurbeheerder Niels de eerste plantjes op het veld en zodra je een aantal kleine plantjes ontdekt hebt, zie je ze op meerdere plekken. Op het herfstveld is eerst verschraling toegepast en in het voorjaar van 2019 heideplagsel aangebracht. Tijdens de rondleiding en in onze gesprekken geven we aan dat het enige jaren zal duren voordat hier de heide floreert, voordat het een uitgestrekt veld is met de herkenbare paarse bloemen in augustus/september. Erg fijn dat de eerste heide nu al zichtbaar is.

Van heide naar bos

Wist u dat dit gebied voorheen bestond uit heide? In de koude fase van het Laat-Pleistoceen kwamen de dekzandlagen door middel van wind over ons land. Deze gebieden zijn vervolgens in het Vroeg-Holoceen direct door heide in beslag genomen, dankzij de stijgende temperaturen. De bloemen van de heide bevatten nectar waarmee insecten gelokt worden, na bestuiving en bevruchting ontstaan er veel kleine zaden die door de wind verspreid worden. Heide kan door zijn wortels het zand vasthouden en voorkomt hiermee dat het gaat stuiven; de heide is voor de natuur een tussenstadium: dode plantenresten vormen een humuslaag en deze maakt de bodem rijker. Zodra de bodem vruchtbaarder is gaan er ook struiken en bomen groeien. Het eindstadium van een heideveld is bos. Onder andere door de ontginning en ontwatering in Nederland, gaat de kwaliteit en het aantal heidevelden achteruit.

Terug naar de natuurlijke identiteit

De akker rondom abdij Koningsoord is altijd arm geweest en gebleven. Er moest veel kunstmest aan te pas komen om er nog iets van te maken. Uiteindelijk is hier jarenlang maïs verbouwd. Met de komst van de natuurbegraafplaats willen we de grond haar oorspronkelijke, natuurlijke identiteit teruggeven. We brengen de heide terug in het landschap door eerst vruchtbare grond te verwijderen, het verschralen van de grond. Vervolgens komen er door middel van heideplagsel 3 soorten heide in het herfst veld: dopheide, struikheide en kraaiheide. In zekere zin zou je kunnen zeggen dat we de geschiedenis van dit gebied restaureren en de tijdlijn terugbuigen. De heide op het herfstveld houden we vervolgens in stand met natuurbeheer. 

BRON: http://www.geologievannederland.nl/fossielen/planten/heide Cyril Luman, Naturalis

Geplaatst in Alle berichten, Koningsakker, NatuurTagged , , , ,