‘Dat het nog lang mag duren.’


Het afgelopen jaar hebben we veel mensen ontmoet en veel gesprekken gevoerd. Wandelaars en fietsers, die benieuwd zijn ‘wat dit hier is’. Geïnteresseerden voor informatie die via via over Koningsakker gehoord hebben óf een artikel in een krant hebben gelezen. En we spreken mensen die naar aanleiding van een uitvaart langskomen voor meer informatie of die een plek uitzoeken omdat een dierbare plots is overleden. Het verschilt van mensen in de bloei van hun leven tot mensen waarbij het einde in zicht is. De één komt alleen, de ander komt met zijn of haar partner, soms met kind(eren) of met een vriend.

Moeder en zoon

Zo had één van ons een aantal weken geleden een moeder en zoon op bezoek. Mevrouw wilde graag alles geregeld hebben. Voor later. Om de kinderen te ontzorgen als haar tijd gekomen is. Ze hadden samen al een aantal natuurbegraafplaatsen bezocht en nu kwamen ze hier, natuurbegraafplaats Koningsakker in Arnhem. In het tijdelijk kantoorgebouw vertellen we eerst over het ontstaan van deze natuurbegraafplaats, hoe natuurbegraven hier in zijn werk gaat en de bouw van het ontvangsthuis. Vanuit het huidige houten hutje heb je daar mooi zicht op.

Persoonlijke rondleiding

Na de informatie begint de persoonlijke rondleiding over de natuurbegraafplaats. Bij elk veld wordt een korte toelichting gegeven en soms delen we een ervaring, van een gesprek of uitvaart. De route komt ook langs de kapel op het zomerveld, wat voorheen een oude paardenstal was. Dit is nu een plek waar men kan bidden, bezinnen, tot rust kan komen, even schuilen voor de regen én waar men een kaarsje mag branden. Moeder en zoon vonden het allebei een prachtige plek: zo rustig en er hing een aangename sfeer.

Ook fijn voor de kleinkinderen

Zoon vond het extra bijzonder, dat er een plek gerealiseerd is waar men als bezoeker (of nabestaande) toch iets kan doen: een kaarsje branden voor iemand die je dierbaar is. Juist omdat bij een natuurbegraafplaats geen kaarsen, knuffels, of objecten bij het graf mogen. De kleinkinderen zouden dit ook heel fijn vinden. Te zijner tijd een kaarsje branden voor oma, als ze er niet meer is.

Wat hopelijk nog heel lang mag duren’, voegt zoon er gauw aan toe. Het tovert een glimlach op hun gezicht.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het zijn regelmatig bijzondere gesprekken tijdens een informatief gesprek, bij spontaan bezoek of met een rondleiding. Dat maakt het werk voor ons afwisselend. En het is fijn tijd en ruimte te hebben om verbinding te maken. Wilt u ook meer informatie over deze natuurbegraafplaats? Maak een afspraak voor een persoonlijke rondleiding.

Geplaatst in Koningsakker